„Chci růst, i když blesk vždycky uhodí do nejvyšších stromů."

„Budoucnost je plna výzev a nadějí." Nathaniel Hawthorne

Život je jedna velká výzva a je jen na nás, jestli ji přijmeme sportovně. A co když ji sportovně nepřijmeme? Budeme pak životem jen proplouvat? Bude stereotypní? Bude beze změn? Nebudeme šťastní? Nezlepšíme se? Budeme pořád na startu a nebudou v životě žádné výsledky? Kdo ví, co by bylo, že? Ale to slovo "jestli", v první větě, to ví. Proč? To slovo je samo o sobě nejisté. Nedává našemu podvědomí motivaci, nedává mu podmět k tomu, abychom výzvu začali hrát. Akorát nás zahání do kouta a tělo odmítá dělat a zkoušet nové věci. A co takhle začít novou větu takhle: Život je výzva. Tak pojďme ji hrát sportovně! Tak jak chcete výzvu začít hrát? 

Změna je život. A výzvy nám pomůžou změny zařídit. Ale nesmíme se bát. V minulém článku jsem se snažila popsat to, co změny jsou, proč bychom se jich neměli bát a co bychom měli s nimi dělat. Změny jsou v životě naprosto přirozené. Proto se jich nebojme. Jak poznáte, že se změny bojíte? Dozvíte se v článku: „Loď nemá být jištěna jednou kotvou a život jednou nadějí." Epiktétos. 

„Každý okamžik existence je buď uspokojením jisté touhy či výzvou posílit vlastní duši." John Gray

Tímto citátem otevírám dveře do nové rubriky - Výzvy. Každý měsíc se na objeví nová výzva. A abych vás v tom nenechala samotné, budu výzvy plnit s vámi. Chci se v životě posunout dále stejně jako vy, pokud čtete tento článek se stejným důvodem. S důvodem změnit sami sebe. 

„Chci růst, i když blesk vždycky uhodí do nejvyšších stromů." Valeriu Butulescu

Výzva osobního růstu

Osobní růst, neboli osobní rozvoj je důležitý každého člověka. S osobním rozvojem se dá neuvěřitelně kouzlit. Je to kouzlo, které je ukryto hluboko, hluboko v nás. A kouzla jsem vždycky krásná. O tomto tématu jsem psala článek, který se osobním rozvojem, jako kouzlem, zabýval. Četli jste: Osobní rozvoj je jako kouzelný nástroj, se kterým se dá kouzlit. 

Výzva osobního růstu začíná!♥

1. Pozitivní slova

Negativní slova a věty přitahují negativa. Budeme-li mluvit pozitivně, to se nám v životě objeví. Když budeme mluvit krásně, budeme krásné vnímat a bude se nám to vracet. Nemějte se dobře, mějte se úžasně a skvěle! I ve špatných věcech se dají najít pozitiva. Jen je musíte najít. Svět je v pozitivech krásnější!

2. Něco nového každý den

Změna, změna, změna. Stereotypní situace, činnosti, stereotypní život nás moc v životě moc neposune. 
Představte si každý den jako cestu. Pravidelně, dennodenně, když vstanete odbočíte doleva a jdete dál. Jdete-li do práce, odbočíte také doleva, jdete dál. Na nákupy odbočíte doprava, jdete dál. Na cestě domů odbočíte doprava, jdete dál. Jdete večer spát, odbočíte opět doprava a jdete spát. Ráno se probudíte a cesta je stejná, jako byla včera. Je to to, co chcete? Mít každý den stejný? Ne! Zkuste si každý den udělat něčím jiný. Zkuste každý den odbočit na opačnou stranu a změnit směr. 
Chtěli jste vždycky něco obměnit? Zkuste to.

3. Dobrý skutek 

Vědomí, že jsme někomu pomohli patří k nejlepším pocitům člověka. Zkusme proto přestat myslet jen na sebe a myslete i na ostatní. Popřemýšlejte, co byste mohli pro vašeho blízkého udělat. Ono se vám to potom vrátí. Nemusí to být hmotný dárek, který stojí peníze. Ale tím dárkem, který se vám za to vrátí je úsměv a štěstí toho druhého. Vědomí, že ten druhý je o něco spokojenější, je dárek, který za to dostanete. 

4. Nové zkušenosti 

Každý člověk je schopný se učit. Každý má talent na něco jiného. Každý umí něco jiného. A to je neuvěřitelné. Víte, jak jsem na začátku článku psala, že osobní rozvoj je jako kouzelný nástroj, se kterým se dá kouzlit? Tak tohle je podobné. Člověk dokáže svým kouzelným nástrojem vytvořit nemožné. Ale kouzlit s nástrojem chce dřinu a trénink. Stejně, jako učení.
Učíte se jazyky? Zkuste se naučit 10 slovíček, 5 frází, koukněte na nějaké krátké video na téma, kterému už rozumíte.
Učíte se kreslit? Začněte "náznakem" postav v pohybu, pak pomocné čáry odstraňte. A každý den, každý pokus, se učíte k tomu, abyste se kreslit naučili.
Učíte se hrát na klavír? Naučte se noty. Po té se naučte stupnice, takty, akordy. Začněte hrát jednoduché písničky. A dojdete k tomu, že budete hrát třeba na koncertě, někdy.
Nemusíte se učit nějakému talentu. Učte se tomu, co máte rádi. Můžou to být třeba životní zkušenosti. 

5. Kdo vás nenávidí, vás motivuje

Občas je složité snést kritiku. I u mě je to občas problém, abych řekla pravdu. Spíš mě to zamrzí. Když se snažíte na 100% a pak prostě přijde někdo, kdo vám to zkazí. A proto se chci v této výzvě naučit to, že ne každý s každým si sedne, každý jsme jiní a každý si rozumí s někým jiným.
Hlavně je důležité si uvědomit, jestli nám za to někteří lidé stojí. Nemůžou nás přece neustále shazovat, nenávidět nás bez důvodně, věčně nás podrážet. Lidé, kteří se mají rádi, mají být k sobě upřímní, vstřícní, milí, hodní, ohleduplní, empatičtí. 
Kdysi jsem byla taková, že jsem si nechala všechno líbit, taky že to pak neslo následky. Zklamaly mě moje bývalé nejlepší kamarádky, zklamalo mě spoustu lidí. Nejhorší je to, když vás podrazí někdo, komu jste pevně důvěřovali a vůbec byste to do něj neřekli.  Tímhle jsme si prošli ale všichni. A všimli jste si, že nás to posunulo dál? Poučili jsme se? Motivovalo nás to? Udělali jsme si v životě rozhodnutí, která jsou správná? Odešlo nám ze života to, co nás nedělalo šťastnými? Myslím, že ano.
Je celkem jedno, jestli si o vás někdo myslí něco špatného. I mně to ale občas vadí. Ale musíme to hodit za hlavu, abychom měli o problém méně. Odešel podnět, který vyvolával stres, smutek a nejspíše i bolest.
Zkuste se na to podívat z jiné stránky. Motivovaly vás někdy nějaké špatné zkušenosti? Poučili jste se? Hlavně neudělejte chybu znovu a znovu a znovu. 

6. Věnování více času tomu, co vás baví

Koníčky a volný čas jsou pro nás důležitými a patří na vrchol pyramidy k naším základním potřebám. To, co nás baví nám navozuje lepší náladu. Dokáže nás odreagovat od okolního světa, pomůže nám přestat myslet na pracovní povinnosti a nastaví nám pohodu a klid, dokáže nás uklidnit. Člověk by měl to, co ho baví!

7. Lži ne!

Lži lidé nenávidí. Ani já je nemám ráda, neznám nikoho, kdo by měl. Lži ubližují nejen druhým lidem, ale i těm, kteří lži vykládají. Někdy je vážně těžké říct pravdu, ale je to lepší, než lhát. Upřímnost bolí, ale lži bolí mnohem více.
Chtěli byste radši žít s pravdou nebo žít ve lžích? Teď se zamyslete nad tím, jaké lži pro vás jsou, jestli jsou vám příjemné. Také si zkuste navodit pocit, který jste měli, když jste zjistili, že vám někdo lhal (doufám, že vás teď nenabádám do špatných situací a nepřivádím vás na špatné myšlenky a do špatné nálady, viz. v dalších bodech). A teď si představte, že jste někomu lhali. Ten člověk se cítí stejně, jako vy, když jste na nějakou lež přišli. A my přeci nechceme lidem ubližovat, nechceme ubližovat sami sobě.

8. Věci na poslední chvíli

Zaspal jsem! Nestíhám! Na to jsem zapomněl! Nic nemám hotové! Tohle mám zítra odevzdat! Zítra je zkouška, nestihl jsem se naučit!
Tyto věty, jsme řekli snad milionkrát. Člověk, který má tyto věty na denním pořádku, žije ve spěchu a ve stresu z nezvládnutých věcí. A další příčina stresu je zátěž pro tělo.
Chodíme spát pozdě, pracujeme celou noc se díváme na televizi, někdy pracujeme pozdě do noci, kašleme na povinnosti a děláme je na poslední chvíli.
Mamka mě vždycky učila, že mám udělat všechno hned a pak budu mít klid. Tohle říkala hlavně u domácích úkolů. Když jsem tohle dělala každý den, měla jsem klid a vážně a bylo o problém méně. Mohla jsem být pak déle venku! A to v mém věku byla vážně vzácnost.
A tím chci říct, že když uděláme vše hned, zbude nám čas na něco jiného. Říká se tomu time management.
Zkuste si povinnosti zajistit tak, abyste je měli naplánované, urovnané. Diář a kalendář, poznámky v telefonu jsou velkým pomocníkem! A kolik existuje aplikací do mobilu, které vám to usnadní? Zkuste si nějakou stáhnout.

9. Výmluvy, výmluvy a zase výmluvy

Každý z nás má v životě někoho, kdo se neustále vymlouvá. Je to nepříjemné. Na základě výmluv vznikají lži. A točíme se v kruhu, který není založen na upřímnosti. Výmluvami jsem se zabývala v článku „Můžete mít buď výmluvy, nebo výsledky. Nikdy ne obojí." 
Proto tedy vynechejme: výmluvy a jak
Zaměřme se: na to, CO chci, na to, PROČ to chci
Musíme věřit: v myšlenky, lásku, sílu a povzbuzení
Budeme myslet: na svou mysl, na svou duši, na své srdce, na své tělo. 

10. Krok k plnění snů a cílů

Každý z má sny a cíle, né že ne. Někteří je podceňují a kašlou na něj, protože si myslí, že jsou nedosažitelné a nemožné. A tak vše podceňují. Ale podceňovat sny se přece nemá, jinak nedosažitelné vážně budou.
A proto máme pravidla. Těmito pravidly jsem se zabývala v článku 7 pravidel pro splnění přání.

Přání je třeba mít na očích, psát o něm, mluvit o něm, myslet na něj.
Některá přání nemají datum spotřeby, ale některá ano.
Přitahujeme k sobě to, na co myslíme.
Zápory a negativa
Trocha lásky, pocitů, emocí dodá snům větší chuť si je splnit.
Konečná fráze: „Já jsem to zvládl/a! Mám na víc!"
„Pod ležící kámen voda nepoteče." neboli „Bez práce nejsou koláče."

11.  Úsměv prosím

Úsměv, smích a radost. Tyto tři činnosti dělám každý den a je mi vážně skvěle! Když si vzpomenu na to, jaká jsem byla asi dva roky zpátky, bylo to úplně jiné, než dnes. Připadala jsem si jako chodící katastrofa, která je plná depresí, smutku, která nemá z ničeho radost.
Úsměv je pro tělo a naší mysl lékem. Udělejme každý den něco, co nás rozesměje. Dokáže to pak vážně zlepšit den!
A protože září a říjen je takovým podzimním období, zkuste si přečíst článek, který radí, jak si udržet krásný den nejen na podzim!
Tak úsměv prosím! ♥

12. Rekapitulace dne 

Opakování je matkou moudrosti. Tomuto pravidlu jsem učila děti v mateřských školách. A paní učitelka má být dětem vzorem. A měla by dodržovat to, co je učí.
Tím, že si všechno ohodnotíme, zopakujeme a podíváme se na naše nedostatky, získáme zkušenosti a zpětnou vazbu. A na základě toho, budeme vědět, kde jsme udělali chybu a příště ji už nebudeme opakovat. 

13. Maličkosti všedního dne

Co jsou maličkosti všedního dne? Všechno, jsou úplně všechno. Najdete je všude, kde se nacházíte. Obklopují nás každý den a celý den. Jen mnoho, mnoho z nás si jich nevšimlo a neuvědomují si jejich přítomnost. Je to špatně? Ano, docela ano. Díky maličkostem jsme šťastnější, díky nim se více usmíváme. Zamyslete se nad tím, co vás, během dne, přiměje se usmát. Můžou to být úplné drobnosti.
Mé maličkosti, které mi udělají radost jsou například: vůně kávy, vůně oblíbeného parfému, úsměv a radost přátel, spánek, relaxace, krásně rozkvetlý strom, překvapení, pěkné počasí, usměvaví kolemjdoucí...
Jaké jsou vaše maličkosti, které vám dělají radost?♥

14. Vděčnost a láska

Vděčnost a láska. Dvě vlastnosti, které strašně moc lidí postrádá. Skoro všichni bereme některé věci, situace, dokonce i lidi, jako samozřejmost. A to je špatně. To znamená, že si nevážíme toho, kdo nebo co kolem nás je. A nedáváme jim tolik zpětné vazby, kolik by byla potřeba. Měli bychom ukazovat své city a emoce tomu druhému. Jinak se vytratí kouzlo, které visí ve vzduchu. 
Více se dozvíte v článku Jak si druhého vážit.

„Dokud má člověk touhu a vůli se ptát, může růst a zrát." Ladislav Rusek

Přeji Vám, abyste ode dneška, 16.9. - 16.10., dokázali se sebou udělat pokrok a zapracovat na sobě. Tyto body by nám všem měly usnadnit to, abychom začali žít šťastný život. Abychom ho takový měli, musíme nejprve začít sami se sebou. A to je to, proč je první měsíční výzva věnována nám samotným. Výzvu budu plnit spolu s Vámi.

Jednotlivé body, které budeme dělat každý den si někam poznamenejte, pověste na nástěnku, zapište do telefonu, dejte si je někam, kde se koukáte několikrát denně, aby jste je měli na očích pořád. Ty body se pak vryjí do paměti a budete na ně myslet. Tato metoda je velmi účinná a odzkoušená.  

Budu ráda, pokud mi jednou za měsíc podáte zpětnou vazbu, kterou můžeme společně sdílet s ostatními, abychom dali do hromady to, co nás bude trápit nejvíce a na čem je třeba zapracovat. Zpětnou vazbu můžete posílat do komentářů, na instagram (najdete odkaz v menu), na facebookovou stránku.

Přeji Vám mnoho úspěchů! ♥ Za měsíc se uvidíme u další výzvy!♥ Vee♥

4 komentáře:

  1. Moc pěkný nápad, jak se stát lepším člověkem! :) Tyto body už znám, vlastně o těchto prázdninách jsem se dost zaměřila na svůj osobní rozvoj a na to, jak být šťastnější a odhodlanější:) Ale moc pěkně jsi to vystihla a vypsala:) Jen třeba musí existovat zlatý střed mezi tím, když někomu děláme radost a sobectvím... Protože ze své vlastní zkušenosti vím, že se kolikrát snažím všem rozdat a zapomínám přitom na sebe.. a to taky není dobré:O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Teri!♥
      Ta radost a sobectvím je super nápad, rozhodně by se dal do toho zařadit. Perfektní =)

      Vymazat
  2. Mně změnilo život "Když vás nikdo nenávidí, pravděpodobně děláte něco špatně". To je silné a pravdivé ! :) :D

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo to máš pravdu =) Ale dle mě.. když tě někdo nenávidí, je to přeci jeho problém o.O Lidé nás mají mít rádi, takové jací jsme. Takže vlastně nic špatnýho neděláme. Přeci nebudeme dělat věci jinak jen kvůli toho, aby nás měli rádi. Nikdy si v životě nesedneme se všemi. Vždy někdo takový na světě bude :/

      Jestli jsem to pochopila správně teda:3

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.