Osobní rozvoj je jako kouzelný nástroj, se kterým se dá kouzlit.

Osobní rozvoj bychom měli začlenit do života každého z nás. Je to něco, co nás dělá takovými, jací jsme. Ale proč tomu tak je? Jaký význam? Dokáže nám pomoc? Dokáže nás změnit v lepší lidi nebo začít žít tak, jak si přejeme? Dokáže nám udělat život jednodušší? 

Co to osobní rozvoj vůbec je? Osobní rozvoj je skrývá hluboko v každém z nás stejně, jako jeho význam a jeho pojetí. Občas je příliš hluboko, abychom ho v sobě našli. Je třeba ho v sobě najít a poznat jeho smysl, poznat vlastně sami sebe. Čili osobní rozvoj znamená, dalo by se říci "psychické" vyrovnání sami se sebou, s okolním světem. Znamená zdolávání překážek, těžší životní situace. Dívat se na svět s nadhledem. Také nás dělá šťastnými. 
Osobní rozvoj se odráží pomocí naši osobnosti, která nás dělá takovými, jací jsme. Odráží se pomoci našeho reagování, vnímání, myšlení, pocitů a emocí, soustředěnosti, paměti. Vlastně všemi psychickými procesy.

Zkuste se zeptat sami sebe pomocí těchto otázek, které Vám stručně odpoví na Váš osobní rozvoj:

  • Jak reagujete na to, co se stane? Jak reagujete na změny?
  • Jak vnímáte svět, okolí, sami sebe, přátele?
  • Jak přemýšlíte? Máte růžové brýle? Zkuste zapojit myšlenky, zkuste zjistit něco o Vaši představivosti.
  • Jednáte vědomě? Máte o sobě povědomí? Umíte si přiznat svou chybu? Víte, proč to děláte? Co děláte? Jak to děláte? 
  • Jste citově vyrovnaní? Jednáte v afektu? Jste náladoví? Máte empatii (schopnost vcítit se do druhého)? Máte vyrovnané volní vlastnosti (pevná vůle, sebedůvěra, sebeuvědomování, ...)? 
  • Soustředíte se sami na sebe? Soustředíte se na Vaše cíle? Dokážete dokončit to, co jste začali?
  • Pamatujete si to důležité a zapomínáte na nepodstatné? Dokážete tyto dva pojmy rozlišit? Dokážete odpouštět okolí, ale i sami sobě?
Udělali jste si pomocí těchto otázek menší obrázek o Vašem já. Uvědomili jste si své chyby, silné i slabé stránky? Přišli jste na to, co je třeba zlepšit? Aby jste mohli svůj osobní rozvoj zlepšovat, musíme se řídit sami sebou. Učit se, rozvíjet se, rozvíjet okolí, které nás obklopuje. Osobní rozvoj s námi dokáže udělat neuvěřitelné věci. 

Osobní rozvoj nám dává tyto důvody, proč ho rozvíjet, proč je pro nás důležitý:

  • Dokážu ovlivnit sebe, okolí, lidi okolo sebe.
    Mnoho lidí je náladových a dokáží svou náladu přenést na druhé. Vybíjejí si zlost a problémy na ostatní. A tímto našim blízkým nepomůžeme. Ale jiní dokáží přenášet dobrou náladu, radost, úsměv, štěstí. Dokáží své okolí ohromit a rozzářit, dokáží blízkým pomoct. Jak pomoct? Pomůžete jim, aby byli Vašim odrazem dobré nálady, můžete je určitým způsobem motivovat, budete dobrým vzorem. Není skvělý pocit, když pomůžete druhým?
    Závěr: osobní rozvoj nás učí, aby naše nálady a pocity ohrozili nás nebo okolí, učí nás udržet si úsměv na tváři a předat ho tak dále.
  • Šťastnější a jednodušší život.
    Jaký si život uděláme, takový ho máme. Můžeme si ho udělat temný a nebo naopak ho udělat krásnějším. Budeme-li ho vnímat černě a temně, bude černým a temným. A to na náš osobní rozvoj nebude mít pozitivní dopad, a to my nechceme. Zde funguje zákon přitažlivosti, kdy si k sobě můžete přitáhnout kladné a zahnat tak záporné. Svět je totiž jen o těchto dvou slovech. Ve světě existují pouze pozitiva a negativa. Všimněte si jaké maličkosti Vám udělají radost, co Vás rozesměje, co Vám udělá den krásnějším. A vyhledávejte, zahrnujte tyto věci do každého Vašeho dne. Po týdnu by se mělo ukázat zlepšení, zda den vnímáte alespoň o něco pozitivnějším.
    Pak dokážeme žít šťastněji, jednodušeji, lépe, šťastněji. Udělejte si cestu životem jednodušší, nekomplikujte ji.
  • Minulost? Budoucnost? Nebo právě teď?
    Chcete žít minulostí a trápit se nad tím co bylo? Nebo chcete se soustředit na to, co se děje teď? Myslím, že ta druhá varianta je jednodušší. A ta nás zavazuje k prvnímu i druhému bodu. Za prvé, dokážeme ovlivnit sebe a okolí - vyrovnejme se se změnami. A za druhé chceme přece šťastnější a jednodušší život. Co se týče budoucnosti, berte v potaz své cíle, které si chcete splnit a za těmi si jděte. Buďte cílevědomí. Splňte si své sny. Jak si splnit své sny jsme si už ukázali v samotném článku: 7 pravidel pro splnění přání.
Osobní rozvoj je velice rozmanitý a jde s ním pracovat všemi směry. Můžeme ho rozvíjet mnoha způsoby. Jsme kouzlem, kdy osobní rozvoj je kouzelným nástrojem, se kterým můžeme dělat divy. 

Vee

2 komentáře:

  1. Souhlas. Já si dřív o těhle věcech myslela, žejsou hloupý, ale postupně mi začaly dávat smysl a došlo mi, jak mocnej nástroj to je :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.