Udělám to. Ale až bude čas.

Udělám to. Ale až bude čas.

„Nemám na to čas." slýchávám téměř denně. A v poslední době docela často. Obzvlášť teď, když začínají Vánoce. Že nemá někdo čas, je pouze výmluva. Pokud člověk nestíhá a nestačí plnit své povinnosti znamená to, že si svůj čas nedokáže rozvrhnout tak, jak by potřeboval, co myslíte? Je tomu skutečně tak?

Nechci mít čas a chci mít čas.

„Potřebuji pomoct s jít nakupovat a vybrat dárky." „Nemám na to čas." někdo odpoví, pokud se mu nějaká nabídka či situace líbit nebude a bude z ní tzv. vyklouznout. Ale on ten čas opravdu má, jen se vymlouvá. A na základě výmluv vznikají lži. Lže ostatním, že čas nemá, přitom jej má.

„Přijď, mám pro tebe dárek." „Přijď, mám pro tebe peníze." pobízí člověk někoho, aby tedy přišel. A ten člověk přijde, protože ten dárek či ony peníze chce. Na takové věci si čas udělá, ale proč si neudělá čas na pomoc s nákupem a s výběrem dárků, což jsme si zmínili před chvílí?

Co se změnilo?

Nezměnil se čas, čas plyne pořád stejně, den má pořád 24 hodin a hodina má pořád 60 minut. Změnil se postoj člověka k těmto dvou situacím. Akorát odstranil pomocí výmluvy to, co mu není prioritní, co je pro něj méně důležité nebo se mu jednoduše řečeno prostě nechce. A akorát kývl na něco, co je v jeho prospěch, nikoli v prospěch blízké člověka, který potřeboval pomoc.

Umět si uspořádat si čas.

V dnešní době všichni pořád spěchají, nestíhají a nedokáží si odpočinout. Nedávno jsem se věnovala tématu, že člověk by měl umět si odpočinout. „Umění odpočinku je součástí umění práce."

Proto existuje Time Management. Abychom si rozvrhli čas, musíme si prvně stanovit priority a uvědomit si, které povinnosti jsou přednější a které naopak přednější nejsou. Také musíme odstranit "žrouty" času. Popřemýšlejte nad tím, čím zbytečně ztrácíte čas. A nahraďte to nějakou např. aktivitou, která bude pro vás i pro váš čas užitečnější a přínosnější.

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra.

Mnoho lidí řekne, že dneska na to nemají čas, že to udělají jindy. Prostě řeknou: „Udělám to. Ale až bude čas." Jakmile tuto větu vysloví, už se k tomu nevrátí neudělají to.

Proto udělejte své povinnosti hned. Není dobré dělat vše na poslední chvíli. A pokud vše na poslední chvíli děláte, zkuste zatnout zuby a zapracovat na tom. Zbude vám čas navíc, který můžete efektivně využít.

Ušetříte-li čas a využijete ho užitečně, zbude vám čas na sny. Budete mít více prostoru a více možností se dostat ke snu, učinit více kroků. Ke snům se dostanete rychleji. I když se to nezdá, je to tak. Jen si stačí toho všimnout. Vše je spolu propojené, hlavně všechny aktivity, činnosti, myšlenky, práce, zkušenosti, čas, pohyb, škola, postoj k životu, úsměv, smích, dobrá nálada, pozitivní myšlení, úspěchy, dokonce i chyby. Proto je důležité dávat si na všechno pozor, vnímat okolí, sami sebe, vnímat svět, všímat si všeho okolo.. Protože kdo je pozorný, všimne si signálů a využije je tak, aby sny se mu splnily rychleji. 

11 komentářů:

  1. Super článek. Pokusím se si z něho odnést. Snad pomohl ostatním jak mě.

    OdpovědětVymazat
  2. Říkám si, že to dneska dodělám, dopíšu tu věc, abych jí měl zkrku, ale pak příjdu kolem šesté hodiny z práce, třeští mě hlava a já vím, že prostě ten počítač neotevřu, neudělám to a budu muset počkat na víkend. Ale rád bych byl produktivní... Nemám náladu ani na lidi, knihy, možná tak jeden film a zase spát. Proč tedy nemám čas?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že když je člověk unavený dennodenně z práce, měl by se naučit odpočívat. Bolesti hlavy znám více než dobře, trpím kvůli toho každý den. Proto je důležité pít, brát hořčík, jíst zdravě a dodržovat alespoň 8 hodin spánku.

      Nejlepší je, podle mě, když člověk přijde domů z práce kolem té
      šesté, dá si horkou vanu, dá si dobrou večeři, doplní tekutiny. To trochu energii doplní. Já jsem člověk, který je unavený i po 13 ti hodinách spánku, protože mám zdravotní problémy. A tohle mi pomáhá ♥

      Díky tomu si dokážu odpočinout a zbude mi energie na články, na učení a i na brigádu současně.

      Takže nejspíše to, proč večer nedopíšeš zmiňovanou věc, není to, že bys neměl čas. Ale jak sám píšeš, nemáš náladu. A když změníš postoj k tomu, aby si potlačil bolesti hlavy (spánek, tekutiny apod.), postoj k produktivitě, udělal něco, abys náladu měl, tak čas pro to se objeví.

      Pokud produktivní být chceš, najdi si motivaci k tomu, aby to tak bylo, aby si takový byl.

      Hodně štěstí♥

      Vymazat
  3. Máš naprostou pravdu Veru! Je to jen na nás, jak si vše rozplánujeme... Někdy je to těžké, ale když člověk chce, někdy aspoň v tom týdnu si na něco čas najde... Já se taky kolikrát vymlouvám na učení, že nemám čas... Ale třeba když jedu v autobuse nebo něco, tak bych se mohla něco poučit, tady už je ale lenost :D

    OdpovědětVymazat
  4. Často dělám věci, na které "nemám čas". Ale občas jsou nevyhnutelné a nebo mám vnitřní pocit, že když je neudělám, bude ten čas beztak nenaplněný, i když bych mohla dělat spoustu jiných věcí. Občas je fajn zastavit a nechat se unášet tokem času, pár hodin pobýt v něčí přítomnosti a neřešit, kolik povinností ještě mám, až se vrátím domů. :) Někdy se dají i takovéhle věci odložit na zítřek - nebo na neurčito. Záleží, na čem člověku ve skutečnosti víc záleží. :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pod to se podepíšu!
    Všichni "nemámčas" "chtělabychmíttolikčasujakoty" atd. mě pěkně rozčilují. Jasně, někdy se to nakupí, ale většinou je to jen výmluva pro "neumím si čas naplánovat".

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, důležité je udělat si čas. :) A jako čas sám na sebe je taky důležitý. V rámci psychohygieny. Hodně pracuji, ale jako aspoň jednou nebo dvakrát v týdnu prostě udělám dvě hodiny, kdy se věnuji sám sobě. Ne rodině, ale sám sobě. Dívám se třeba na MMA zápasy a tak různě. :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.