Silvestr na Lysé hoře a také i po stopách loupežníka J. G. Grasela.

Silvestr na Lysé hoře a také i po stopách loupežníka J. G. Grasela.

Slýchávám vánoční písničky a uvědomuji si, že za pár dní jsou Vánoce. Všude se vznáší příjemná atmosféra a zima je blíže. A čím blíže k nám je, tím více začínám přemýšlet nad tím, jaké výlety v letošní zimě podnikneme. Nechávám se inspirovat loňským rokem, kdy jsem podnikla "tradiční" návštěvu Pusteven. A tato "tradiční" návštěva nás i letošní zimu určitě nemine. Ale jaké další tipy na výlety v zimě by mohly být?

Ledové sochy na Pustevnách

Začneme tedy prvním, již jmenovaným tipem, a tím jsou Pustevny. Zima dělá Pustevny vážně ohromující. Můžete zde navštívit upravené sjezdovky, můžete se svést lanovkou a krom toho Pustevnami vedou krásné turistické stezky. 
Do možností, díky kterých lze Pustevny poznat a odhalit tak jejich tajemství, se zahrnuje tradiční výstava ledových soch. Jsou pořádány každoročně v lednu již několik let. Tato akce je mezi turisty v zimním období velice oblíbená a má velký počet návštěv. 
Ledové sochy na Pustevnách

Vyhlídka na Pustevnách
Lysá hora

Lysá hora patří mezi nejvyšší horu Moravskoslezského kraje. Toto místo je opravdu kouzelné. Na vrcholku hory je meteorologická stanice, televizní vysílač, horské chaty, které nabízí velmi příjemné ubytování.
Mnoho turistů zde jezdí na nový rok, kdy jdou oslavit Silvestr. Je zde tak krásný výhled na ohňostroj, který se vznáší nad Beskydami.

Silvestr na Lysé hoře
Česká Kanada

Tento název je části České republice věnován, protože se místy krajiny podobají té Kanadské. V České Kanadě se dá podniknout vážně mnoho aktivit a je z čeho vybírat. Můžete se projet Jindřichohradeckou úzkokolejkou, která nabízí romantickou projížďku. Dále můžete vidět Památník Járy Cimrmana a navštívit spousty různých ski areálů.
Česká Kanada
Jindřichohradecká úzkokolejka – „Vydejte se na jízdu, kde už „cesta“ je cíl.

Úzkokolejky v Jindřichově Hradci patří mezi technické památky České republiky. Jsou zde už od roku 1897. Rozchod jejich kolejí je pouze 760 mm. Tato technická památka je turisty nesmírně oblíbená. Obě tratě (Jindřichův Hradec – Nová Bystřice; Jindřichův Hradec – Obrataň) dodnes slouží k původnímu účelu, a to ke každodenní přepravě nákladní i osobní.
Zimní roční období dělá jízdu vážně neuvěřitelně krásnou. Mnoho turistů zde jezdí právě za onou „romantickou“ jízdou.

Úzkokolejky
Památník Járy Cimrmana

Památník Járy Cimrmana se nachází na zastávce Kaproun. Protože právě zde byl Jára Cimrman vykázán a následně vyhozen z vlaku. Na přání obyvatel byla zde vytvořená, již zmíněná zastávka a následně i památník pro tuhle fiktivní osobu, kterou, vytvořil Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák

Graselova luj

Jedná se o žulový převis, který byl využíván jako skrýš pro loupeživou bandu, kterou „vlastnil" loupežník J. G. Grasel. Byl znám po celém Rakousku-Uhersku jako vůdcem loupeživé bandy. 

Graselovy stezky

Graselovy stezky nabízejí vážně širokou škálu nabídek. Můžete navštívit tak Stesku Slavonic - úkryt v lesích, Stezku Nové Bystřice - na okraji společnosti. Dále navštívit lze také stezku, která vede na Vratěnín - Loupežnikou vyhlídku. Nedaleko se nachází Nové Syrovice - rodiště J. G. Grasela a vážně mnoho, mnoho dalších.
Stezka
Co by se mohlo hodit?

Na tento typ výletů je důležité si vybrat správné pomůcky, oblečení a mnoho dalšího. V zimním období je vyšší riziko úrazů a nehod. Pořiďte si tak kvalitnější outdoorové vybavení a budete připraveni na to, abyste odhalili tajemství Pusteven, Lysé hory a dopadli loupežníka J. G. Grasela

Pokud se chcete dívat na ohňostroj z Lysé hory, budete na vyhlídce ve Vratěníně nebo kdekoli jinde, může se vám hodit skvělý a spolehlivý pomocník, a to turistický dalekohled. Dokáže vše přiblížit tak, abyste měli vše na dosah a viděli i za hory i za doly. 


9 komentářů:

  1. O těch ledových sochách jsem slyšela, ale vidět je na živo musí být krásné! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥ Letos se tam chystáme, možná, že se i uvidíme? Pokud to máš v plánu také♥

      Vymazat
  2. Na Lysou půjdeme stejně jako loni rovnou na Štědrý den. Vánoce na sněhu stojí za to. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je peckovní plán! <3
      Na Lysé hoře jsem byla pouze na jaře, věřím, že v zimě je mnohem krásnější ♥ Stejně, jako Pustevny:)

      Vymazat
    2. Lysá je pěkná kdykoliv. Musí se tam ale jít v neatraktivní dobu. Což se nám loni na Vánoce povedlo. Vycházeli jsme v osm. Většina lidí se teprve škrábala nahoru, když jsme scházeli.

      Vymazat
  3. Tak ty ledový sochy, to musí být zazitek, fakt nádhera, já si zatím užila jen nějaké ty trhy, Praha, Drážďany a ráda bych někdy videla Norimberk

    OdpovědětVymazat
  4. AAAhhh, krása, hlavně ty ledové sochy! Zasněžené fotky taky krása! Hned bych někam vyrazila:-)
    Měj se krásně, dávám odběr tvému blogu a budu ráda, když se zastavíš na návštěvu i u mě na blogu, navíc teď u mě probíhá soutěž s Dermacol.

    Měj se krásně!
    ByGabra

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.