Štěstí má oběti. Kterých se vzdát?

Zeptejte se sami sebe. Co vám brání, abyste byli šťastní? Jsou to závazky, zlozvyky, myšlenky, minulost? Téměř vše obnáší oběti. V takových chvílích je důležité, abychom vybírali pečlivě, co odstranit máme a co naopak ne. Můžeme totiž udělat chybu, díky které bychom se trápili. Sice se chybami člověk učí, ale my chceme být šťastní co nejrychleji. Řekla bych, že bychom chtěli, abychom byli šťastní "jednoduše" - že jsme k štěstí přišli jednodušší cestou, ale neřeknu. Těžší cesta má totiž své kouzlo. Protože uvědomění, že jsme tu cestu dokázali přejít, je neuvěřitelné. Když jste se zeptali sami sebe, co vám ve štěstí brání. Odstraňte to. Pojďme se podívat na pár věcí, kterých se musíme vzdát, abychom byli šťastní.



Minulost

„Vaše minulost nemusí být vaší budoucností, pokud si to nebudete přát."

Když se člověk odmítne vzdát minulosti, může se změnit k nepoznání. Může od sebe odehnat všechny, které má rád, začne být zahořklý, vzdá se veškeré naděje na štěstí, vzdá se sám sebe, zmizí mu chuť do života. A to není nejen dobré, ale ani zdravé.

Mnoho lidí používá minulost jako výmluvu. A my bychom měli vědět, že člověk může mít buď výmluvy a nebo výsledky, ale nikdy ne obojí. Budeme-li žít v minulosti, naše budoucnosti ji bude podobná a neposunete se dál. Pokud chcete mít šťastnou budoucnost, musíte něco změnit, lépe řečeno odstranit. A to, jak bude vaše budoucnost vypadat, je jen a jen na vás.

Jak se minulosti vzdát? Jako první krok je odhodlání. Druhým krokem je přijmout to, jak se věci mají. Pokračujte odpuštěním - to totiž přináší mír, lásku, dokonce i růže. Z minulosti plyne ponaučení. A na závěr buďte vděční za minulost.

Stěžování si

Stěžování, kritizování, obviňování patří mezi negativní výrazy, které ničí nejen nás, ale i všechny okolo. Ničí naše sny, nás a ostatní. Negativa totiž nepřináší štěstí, ale pravý opak - neštěstí. Je téměř neuvěřitelné, jak pár negativních výrazů dokáže udělat naprostou pohromu. 

Pokud se budete věnovat pomluvám, stěžování, kritizování, nevděku a zármutku, nebudete si užívat. Akorát tak budete věnovat čas něčemu, co absolutně nemá smysl a ani cenu, něčemu, co je naprosto zbytečné. Když si budete stěžovat, čemu vám to pomůže? Ničemu. Čemu to pomůže ostatním? Ničemu. 

A proto, když jste šťastní, nestěžujete si, nekritizujete, neobviňujete. Protože vkládáte lásku, vděk něčemu či někomu, co má smysl. A tak na stěžování nemáte čas. Odstraníte-li stěžování, budete zase o krok blíž ke kouzlu, které vykouzlí štěstí a šťastný život. 

Jak se stěžování vzdát? Porozumějte tomu, proč si stěžují ostatní. Přijďte na to, že platíte za to, že si stěžujete. Pak změňte svůj postoj k životu. Ptejte se sami sebe, co milujete a zapojte to do každého dne. 

Strach není přítelem.

Strachu dělat změny, změní sebe i života, jsem věnovala jeden, poměrně dlouhý článek, který stojí za přečtení - je v minulosti vámi velmi oblíbený: „Loď nemá být jištěna jednou kotvou a život jednou naději." napsala jsem. Strach je poměrně složitý problém, každý z nás má z něčeho strach. Strach nás omezuje a brání nám v mnoha, mnoha věcech. A tak se díky něj držíme při zemi a jsme omezeni. 

Změna je přirozeným procesem našich životů. To strach také, že? Ale co by vám pomohlo, abyste byli šťastní? Změna nebo strach? Nad tímto se pokuste zamyslet, je to hodně důležité. 

Vee

1 komentář:

  1. Skutečně si myslíte, že když uděláte nějaké oběti nebo ústupky, tak budete šťastná? Za mě tam vždycky bude takový ten černý puntík někde v pozadí. Bohužel. Proto se snažím o to, abych ty ústupky dělat nemusela. Důležitá je pro mě finanční nezávislost, s čímž mi ale pomáhají investice do P2P půjček. Znáte to? :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.