„Dnes je pondělí. Je velká naděje, že zítra bude úterý."

„Dnes je pondělí. Je velká naděje, že zítra bude úterý." Valeriu Butulescu

Známe to všichni. Převážná většina nenávidí pondělky. Komu by se chtělo po odpočinkovém víkendu hned do práce, že? Je to věčný boj, který se opakuje každý den. Pokud si člověk namluví, že pondělí je nejhorší den v týdnu, tělo si na to zvykne a věta „To zas bude den." se stane věcí denního pořádku. A jak se s takovou dokáže člověk těšit na nový týden? Nijak.


Budeme-li nenávidět pondělí, pondělí bude nenávidět nás.

Našla jsem pravidlo, které funguje na špatné a dobré dny. Pokud ráno vstanu s nechutí do nového dne, s negativní energií, s otráveným výrazem na tváři, tak pravděpodobnost, že tento den bude znechucený, negativní a otravný, je neuvěřitelně vysoká. Život je takový, jaký si ho nastavíme. A ano, tak to funguje i s pondělkem. 

Uvědomujeme si, že jsme si vytvořili rutinu, která nemá smysl? 

Co tím chci říct? Chci tím říct, že naše "nechutné" pondělí je naši rutinou. Každý týden nadáváme na jedno a to samé. Uvědomujeme si však, že to absolutně nemá smysl? Že se tím nic nezmění? Pondělí bude tak či tak. Co se má stát, stane se. Nezměníme to. Proč se trápit něčím, co nezměníme? 

Věřte nebo ne.. relaxační víkend ke krásnému pondělí pomáhá.

Možná si říkáte, že když relaxujete celý víkend, je o to horší jít v pondělí do práce nebo do školy. Jenomže ono tomu tak není. Je skvělé v pátek vypnout. V sobotu se odvázat, odjet někam na výlet, strávit víkend s přáteli, s nejbližšími. Pokud necháváte své pracovní povinnosti a starosti z týdne do víkendu, je to pro tělo a mysl frustrující. Neodpočinete si a nebudete naladěni na dobrou náladu a víkend si vůbec, ale vůbec neodpočinete. Včerejšek je minulost. Nevěnujte se ničemu, co vám práci a povinnosti připomíná. Odlučte se na chvíli od problémů. 

Spánek, spánek, spánek! 

Spánek je nejdůležitější, co si budeme povídat. Věnujte pozornost svému tělu, které vysílá signály, které říkají, že už máte dost a je na čase si odpočinout. Nedostatek spánku, stres, nedostatek odpočinku, zaneprázdněnost, může vést k syndromu vyhoření.
Běžte třeba v neděli dříve spát, budete tak odpočatí a více připravení na pondělí. Bude to o další důvod, abyste měli pondělí rádi. Vstanete pravou nohou z postele, odpočatí, uvolnění a nabuzeni na další den. Vstaňte třeba o 15-30 minut dříve. Budete mít tak dostatek času na ranní rutinu. Dáte si třeba výbornou snídani, kávu nebo čaj, zajdete s vašim milovaným pejskem na procházku.BI

Štěstí přeje připraveným.

Tohle pořekadlo známe všichni, ale máte ho na paměti? Pokud nenávidíte pondělí a nic nestíháte už od prvního dnu v týdnu, nejspíše ne. Připravte se na budoucí dny, které strávíte v práci. Plánujte si činnosti na jednotlivé dny. Váš týden bude přehlednější, nebude uspěchaný. Vyhnete se tak stresu a myšlenek typu: „Nic nestíhám! Zítra mám nakoupit, dneska uvařit, pak musím vyzvednout děti ze školy, udělat s nimi úkoly!" 
Budete tak vědět, co vás v příštím týdnu čeká a nic vás nepřekvapí. Ušetříte spoustu času, své tělo, ale třeba i vaše okolí, kdy je dost pravděpodobné, že na které tohle všechno přenášíte.

„Zítra si dám v práci kávu."

Zařaďte do pondělí něco, z čeho máte radost, co vás potěší. Měli bychom do života zařazovat něco, co nám dělá radost. Ale nejprve to musíme najít. Popřemýšlejte. Co vás přiměje, abyste se usmáli? Ale teď mám na mysli ten upřímný a pravý, nefalšovaný úsměv. A ne ten, který naše tělo vytvoří spontánně, jen z principu. Najdete-li maličkosti, které vás přimějí se usmát, jste opět o krok blíže k tomu, abyste byli šťastní. Máte-li šťastný život, nezkazí vám radost, úsměv a pocit štěstí, jedno obyčejné pondělí. 

„Špatná zpráva je ta, že čas letí. Dobrá zpráva je ta, že vy jste pilot." Michael Althsuler

4 komentáře:

  1. Mně zabíralo říct si "už jenom pětkrát". :D V pondělí jsem si řekla "už jenom čtyřikrát" atd., bylo to takové snesitelnější... :D A hlavně není přece kam spěchat.. :) Skoro každý den je fajn. I v to pondělí se můžou dít pěkné věci.
    Ale ne, nechce se mi do práce. Po takové době...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to s tím počítáním dělávám také! :D

      No.. Já bych si přála jít do práce =)

      Vymazat
  2. Pekný návod. Ako hovorí slovenský klasik Rytmus "Pondelky nejsú zlé" :D Myslím, že ten oddych počas víkendu je najdôležitejší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) áno :D :) Jo je, odpočinek je velice důležitý =)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.