Včerejšek je minulost

„Neohlížejte se smutně za minulostí, už se nevrátí. Raději moudře využijte přítomnosti. To je správná cesta."
Henry Wadsworth Longfellow

Mnoho z nás určitě žijí minulostí. Věčně se za ni obracejí a vyhledávají ji ve všem možném. Vidí ji tam, kde ji vidět chtějí. Dokonce ji, i lidem okolo, neustále vyčítají. Co se stalo, stalo se. Nikdo to dneska nezmění. A to bychom měli mít na paměti všichni. Protože žít minulostí, neznamená žít šťastný život. Někteří lidé si myslí, že minulost je důležitá a někteří zase, že důležitá není. Já patřím mezi ty, kteří minulost nechávají za sebou. Neříkám, že občas se podle ní neřídím, ale někdy je to potřeba. Záleží však na situaci a okolnostem. Od doby, kdy jsem minulost nechala na staré cestě, se mám lépe. Jsem šťastná.

Chce-li člověk zapomenout a zahodit minulost, začít žít znovu, musí najít věci, které do budoucna nechce. Ale pozor. Je třeba, abyste vybírali pečlivě a pozorně. Můžete totiž zahodit ty hodně důležité. Ale jak to udělat? Mám na to jednu metodu, kterou mi poradila má psycholožka, ke které jsem chodila na hypnózy (Mimochodem.. taková sezení doporučuji, pomáhají více, než kterýkoli jiný psycholog nebo psychiatr!). Tato metoda spočívá v představivosti a odpočinku. Představte si, že ležíte v trávě, na louce, která se nachází hluboko uvnitř lesa. Jsou zde jen zvířata, žádná civilizace a žádní lidé. Jen vy a příroda. Před vámi protéká lesní potok. Voda příjemně šumí. A tento zvuk je příjemně relaxační a dodává tu správnou atmosféru. Atmosféru odpočinku, relaxace, klidu, ticha a pohodlí. Představte si všechny vaše problémy, představte si, jak je všechny píšete na papír. Každé slovo, každou myšlenku, všechno, úplně všechno. Tento papír hoďte do vody a sledujte, jak se plaví pryč. Papír si nedokáže najít cestu zpět k vám, protože papír se ve vodě pomalu rozpouští a také ho voda odplavuje pryč. A s nimi se rozpouští a plavou pryč problémy sepsané na něm. Zmizí a už se nevrátí. Zůstanou minulostí. Je vám lépe?

Aby člověk zapomenul, musí odpustit. Vím, to se lehko říká. Odpustit. Některé věci se odpouští velmi těžko. Ale je to tak. Jakmile člověk odpustí, uleví se mu. Žije bez výčitek, bez nenávisti, bez špatných vztahů k ostatním. Svědomí je čisté. Vašemu tělu se uleví. 

Každý den je jen jednou. Každý den může být nezapomenutelný. Každý den je potřeba si užít. Žijte proto každý den tak, aby byl jedinečný a výjimečný. Je to váš den, žijte ho tak, jak chcete vy sami. Nikdo vám nemá říkat, jak máte žít, je to váš život. A pokud život takový není, začněte ho měnit tím, že se na něj podíváte z jiného úhlu, začněte mít sny, zapomeňte na minulost a začněte žít. 

Vee

 

2 komentáře:

  1. To je moc pěkně napsané! Člověk by se neměl pořád otáčet za minulostí, přemýšlet nad ní a být z ní smutný. Pak totiž přehlíží to, co se děje teď a mohou mu utéct skvělé a šťastné chvíle, na které je třeba vzpomínat! :) A s tím odpuštěním naprosto souhlasím, mám stejný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! ♥ Jsem ráda, že to někdo vidí stejně:) Je málo takových, v dnešní době:)♥

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.