Jak si udržet krásný den nejen na podzim?

Světu kolem nás často vládne špatná nálada. Lidé na ulici, kolegové v práci, zachmuření hlasatelé televizních zpráv. Jak se těmto vlivům ubránit a udržet si krásný den?

V poslední době je pro nás prioritou práce a povinnosti. Chodíme z práce unavení a volného času nám příliš nezbývá. A jestli existuje nějaký činitel, který dokáže snadno rozpohybovat mechanismus chmurné nálady, je to právě únava. Takový stav, zvláště večer, nás může dovést k přesvědčení, že celý den byl na nic. Závěr dne by se ale neměl nést v duchu negativity, naopak je dobré zaměřit se na všechny světlé body prožitého dne.


1) Maličkosti všedního dne
I ten nejtemnější den má maličkosti, které vám dokáží vykouzlit úsměv na tváři. Naučit se je hledat a rozpoznávat, to už je záležitost cviku. Nemusíte se ale bát, stačí pár dní a i vy se můžete stát mistry hledači. Pro začátek zkuste každý večer před usnutím rychle projít svůj den a vypíchnout tři pozitivní momenty, kdy jste se cítili dobře, kdy vás něco pobavilo, něco se vám líbilo, někomu jste udělali radost, nebo někdo udělal radost vám. Počítá se cokoliv, co vás potěší. Ze začátku to může být těžké, ale když budete na toto malé cvičení myslet během dne a budete se snažit tyto momenty odhalit, mnohem snáze k vám samy přijdou.

2) Odreagování se
Občas stačí jedna nepříjemná událost a špatná nálada se na nás přilepí na celý zbytek dne. Snadno se řekne "netrapte se tím, co vám za to nestojí", ale léty ověřená praxe ukázala, že to je opravdu jedna z nejmoudřejších rad. Jednou z metod, která pomáhá od zbytečného trápení, je rozptýlení - odreagujte se nějakou příjemnou činností. Rádi uklízíte? Proč ne, pokud vám to dělá dobře! Stejně tak dobře někomu může posloužit posezení s přáteli, poslech oblíbené hudby nebo procházka v přírodě jen s vlastními myšlenkami.

3) Motivace
Motivace je stav naší energie, kterou jsme připraveni investovat do konkrétních činností. Snažit se o něco bez motivace je jako jet autem do neznáma bez navigace. A s poloprázdnou nádrží. Chceme-li dosáhnout cíle, musíme objevit to, co nás motivuje. K nalezení správné motivace nevede vždy jednoduchá cesta, v zásadě ale platí, že nejlepší motivace je spojená s radostí a potěšením. A když je cílem vašeho dne prožít ho radostně a užít si ho, nemůže být lepší motivace!

4) Najděte si důvody
Nic přece neděláme zbytečně. A měli bychom vědět co a proč děláme. Proto je nejlepší si napsat seznam. Začneme nadpisem Proč? Připíšeme na seznam ty věci, na které chceme znát odpovědi. Např. Proč pracuji? Proč čtu motivační knihy? Proč miluji kávu? Odpovědi na tyto otázky vám pomůžou nejen si uvědomit, co dělat a co ne, uvědomit si, že to všechno nejsou zbytečné činnosti, ale také si všimnete maličkostí všedního dne.


15 komentářů:

  1. Moc hezký a pravdivý článek. Máš moc krásný blog, přeji spoustu spokojených čtenářů! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, hlasovala jsem pro tebe

    OdpovědětVymazat
  3. Užívám si až až, ale nemůžu se dočkat jarního přívalu energie... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě doporučuju si ty úžasné maličkosti, za které jsme na konci dne vděční sepsat :). Takto, když nám bude nejhůř a budeme zaslepeni chmurami - to se prostě stává, že chmury ne a ne odejít, si můžeme prolistovat zpět a potěšit se :)

    https://gingerjannie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní jako dobrý nápad, možná, že ho zrealizuju a bude mi ještě líp, než teď♥ děkujuuu

      Vymazat
  5. Pěkný článek! Já sice podzim miluju, ale někdy je to tak, že člověk nemá náladu prostě na nic. Takže tyhle tipy se hodí. :-)

    Lucie | www.dvazelenaci.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Je pravda, že podzim a zima jsou náročné, co se takové té psychické pohody týká, protože je často zataženo a tma celý den, což samozřejmě ovlivňuje náš životní rytmus. Vždycky mám blbou náladu, když to pár dní stojí za pendrek, ale všímání si maločkostí a právě ta motivace skutečně pomáhají. Já mám teď zkoušky a hodně práce a tak se motivuji tím, že už jen za tři týdny budu doma :) moc hezký článek

    CZECHHONEY - V.'s World

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.