„Nečekejte motivaci před vlastní činností. Pusťte se do práce a motivace se dostaví!" A. A. Lazarus

„Nečekejte motivaci před vlastní činností.  Pusťte se do práce a motivace se dostaví!" A. A. Lazarus

Minulý článek „Motivace začíná touhou. Když něco chceš, máš motiv to získat." jsem věnovala motivaci obecně, dnes bych se chtěla věnovat tomu, jak se motivovat. Možná mnoho z vás neví, jak této velké záhadě podlehnout (tzv.). Ale ono je to vlastně docela jednoduché. Je třeba zapojit trošku pozitivismu, dobrého myšlení, zápalu a chuti, dobré nálady, sebedůvěře. Sebedůvěra u lidí je celkem velký oříšek. A přiznám se, že i u mě obzvlášť. Je to složité. 
Cokoli děláte, děláte díky motivace. Jestli to děláte s chutí nebo s láskou, má v tom prsty motivace. Pokud jste se svou činností znechuceni, může za to motivace. Je uvnitř nás a měli bychom ji objevit, získat ji, abychom měli lehčí život. Možná se zdá, že je nepotřebná, ale je potřebná víc, než si myslíte. A my se teď pokusíme najít.

„Mějte velké sny, jen velké sny mají sílu pohnout lidskou duší." Marcus Aurelius 

O snech se zmiňuji snad v každém článku. Pořád o nich mluvím, myslím na ně. A je to správně, protože když o něčem neustále mluvíme, přitahujeme to k sobě. A ono si nás to časem najde. Možná to bude trvat nějakou dobu, ale přece jen tomu tak skutečně je. 

Mít sny je správné. Každý člověk o něčem sní. Mám ráda ty lidi, kteří jsou snílci. Je to krásné a ráda poslouchám to, o čem sní a jaké mají představy, plány. Protože zrovna, když o těch snech vykládají, jsou šťastní a usmívají se. A to mě naplňuje. A vlastně to naplňuje i je samotné. Přitahují to k sobě a jsou zase o krok blíže k tomu, aby se jim ty sny splnily

Ale jak to se sny vlastně je? Už jsme si kdysi pověděli, že máme 7 pravidel, která nám pomohou, aby se splnila. Je to tak jednoduché! Věřte mi. Sama to mám ověřené a plní se mi jeden sen za druhým. A jsem šťastná. Vyzkoušejte je taky! 7 pravidel pro splnění přání♥

Měli bychom si udělat pořádek v tom, jaké sny jsou nám přednější a jestli jich není zbytečně moc. Nikdy není pro nikoho dobré, když si na sebe bere příliš věcí, činností, práce, cílů, povinností. To nevěští nic dobrého. Takže udělejte si seznam, ve kterém budou ty hlavní cíle a sny. A abyste mohli změnit svět, musíte změnit sebe. Proto začněte se sebou. Dbejte na sebe a pak budete moct dobít svět. 

Ale v čem vás bude motivovat to, když si dáte do hromady své cíle a sny? Sny nás ženou dopředu. Pokuste si teď zavřít na pár sekund oči a představit si, že stojíte tam, kde si přejete být. Vnímejte každý detail, který najdete. A zkuste si představit pocit, který máte, když se vám vše, co si přejete splní. Jaký je to pocit? A pokud si na tuto otázku odpovíte, jste motivovaní. Ten pocit vás motivuje k tomu, abyste ke snu došli. 

„Nenáviděl jsem každou minutu tréninku, ale vždy jsem si říkal: Teď protrpím trénink a žij po zbytek života jako mistr." Muhammad Ali

Tento citát je mou motivací, abych myslela pozitivně ve všem, co dělám. Jdu-li do školy, tak od tohoto září myslím na to, že do té školy chci. Protože mi pomůže si splnit sen. A přesně jak řekl Muhammad Ali, když protrpíte každou minutu, budete žít jako mistři. Být mistrem chce dřinu, práci, píli, snahu a odhodlání. Bez dřiny nebudete mít téměř nic. Sny nespadnou do klína jenom tak.

Úsměv a pozitivní myšlení je lékem na všechno. Měli bychom myslet pozitivně ne negativně. Proč? No protože všechna negativa nás demotivují. Nepopoženou nás vpřed. Akorát nás stahují dolů a nepovzbuzují. Proto zkuste myslet pozitivně jen co se dá. Budete mít větší chuť něco dokázat, něco udělat, něčeho dosáhnout. Pozitivní myšlení a úsměv je nejlepší proto, abychom měli motivaci. 

„To, co lidé nazývají štěstím, je okamžik, kdy přestanou mít strach." Gilbert Cesbron

Strach není dobrý pro nikoho. A není dobrý obzvlášť u těch, kterým motivace chybí. Strach totiž také shazuje naši motivaci a sebedůvěru. Tímto tématem jsem se také nedávno zabývala. Řekli jsme si, proč je špatné mít v životě strach. Také jsme si věděli to, jak přijít na to, že strach ze změn máte. Přečtěte si článek a pamatujte si, že: „Loď nemá být jištěna jednou kotvou a život jednou nadějí."

Proč míváme strach? Strach v motivaci je důsledek toho, že jste již v minulosti, nejspíše, zažili pocit neúspěchu. Každý člověk neúspěch zažil. Ale vždy by se měl postavit na vlastní nohy a bojovat dál za to, aby uspěl. I kdyby by to bylo třeba na devátý pokus. Nevadí! O to je pocit z úspěchu příjemnější.

Počítejte s tím nejhorším. Není dobré si nasadit obrovská očekávání. Něco se pokazí a vás to stáhne na dno a budete z toho zdrceni více, než kdybyste s tím počítali. A to vám motivaci rozhodně nedá.

„Být soudcem není účastnit se soutěže v popularitě." Kateřina Šimáčková

Soutěživost také nepřijde nazmar. Sami si vzpomeňte na to, když jste soutěžili. Určitě v hlavě vám probíhaly myšlenky takové, které vás "hecovali" k tomu, abyste soutěž vyhráli. Každého z nás  motivovaly myšlenky, o kterých víme jen my sami. Může to být třeba láska, přátelství, rodina, peníze, závist a dokonce i egoismus. Co tím myslím? Myslím tím to, že soutěž jsme chtěli vyhrát z nějakého důvodu. Chtěli jsme ji vyhrát pro naši tajnou lásku, pro naši rodinu. A nebo jsme ji chtěli vyhrát proto, abychom byli středem pozornosti a byli jsme těmi nejlepšími, šlo nám o naše ego. 

Dávejte si pozor na nezdravou soutěživost. Ta přináší mnoho konfliktů do vašeho okolí a časem nebudete myslet na nic jiného, než na to, že za každou cenu musíte vyhrát. Pak pro vás bude důležitá výhra a nikoli to, že je důležitá účast. I když vás to motivuje, není to dobré. Demotivuje to vaše okolí. A pro vaše blízké není příjemné, abyste páchali kolem sebe takovou špatnost.

Budete-li mít možnost zapojit nějakou činnost, která je alespoň lehce spjatá se soutěží nebo soutěživostí, určitě zkuste soutěživými být, avšak ve zdravé míře. Dodá vám to neuvěřitelný kus motivace, i když se to možná nezdá.

„Přítel není ten, kdo polituje. Přítel je ten, kdo pomůže." Neznámý autor

Najít přátele, kteří jsou opravdovými přáteli, je v dnešní době neuvěřitelně složité. Čím novější doba je, tím novější jsou typy tváří, které lidé nosí. Typy tváří, které myslím, jsou ty, které člověk mění každý den a nemá žádnou stálou tvář. A zvláštní je, že někteří lidé tyto tváře mění každý den. Obzvlášť před lidmi. Lidé mají v dnešní době vážně mnoho podob.

A právě proto bychom si měli dávat pozor na to, kdo je naším přítelem. Není přítel jako přítel. Pamatujte si, že vás ovlivňují ti, které máte kolem sebe. Pokud máte kolem sebe ty lidi, kteří vás stahují dolů, je jasné, že vám to motivace moc nedodá. 
Mějte kolem sebe dobré přátele.  A pamatujte si, že nikdy nejste sami. Dělejte pouze to, co chcete vy. Je to váš život, máte svoje sny.

4 komentáře:

  1. Opět neuvěřitelně krásný a pravdivý článek, který dodá člověku plno síly a odhodlání! <3 Máš naprostou pravdu, je důležité myslet na své sny a cíle, vložit do nich maximum, ale hlavně si jich nebrat moc! Je fajn zaměřit se třeba na 1, který chceme v nejbližší době a postupně na ty další:) A přátelé jsou nejlepší podpora:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. <3 Děkuju moc!♥

      Jsem ráda, že se najde někdo, kdo má stejný pohled na věc.♥

      Vymazat
  2. Čím jsem starší, tím více si vážím těch pár přátel, kteří tady pro mě vždy jsou. A taky čím jsem starší, tak přibývá těch falešnějších :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jestli chceme mít v budoucnu pravé přátele, ne ty falešné, musíme si dávat více a více pozor. A rozmyslet si, kdo nám za to stojí a kdo ne. ♥
      Mám bývalého přítele, se kterým jsem strávila 3 roky. První láska. Ale něco se pokazilo a 3 roky spolu nejsme. Známe se skoro 7 let. A protože je mezi námi vztah tak dobrý, považujeme se jako rodinu. Tohle jsou praví přátelé.♥

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.