Jak zvýšit energii?

Jak zvýšit energii?

Energie nám pomáhá realizovat určité činnosti, úkoly a také nás doprovází k realizování plánů, cílů, ale i snů. Součástí energie je také čas, který vynaložíme na ony plány, cíle, povinnosti. Mnoho lidí si svůj čas neplánuje, prostě „vaří z vody", jak se říká. A někteří potřebují detailní plány, kroky, potřebují mít vše promyšlené, pečlivě připravené, třeba i několik dní dopředu. Osobně si myslím, že ani jedno není správné. Plánování a šetření s časem by mělo být vyvážené. Nemůžeme plánovat všechno, ale také nemůžeme neplánovat úplně všechno.

K úspěšnému plánování času, pozitivní energie a dosažení cílů bychom se měli věnovat prostředkům, času a energii. V prvé řadě bychom si měli uvědomit a popřemýšlet nad tím, zda využíváme čas a energii ve zdravé míře a jestli jsou naše prostředky dostatečné. Zamyslete se, co Vás nejvíce omezuje, co Vám nejvíce zabírá čas, pokládejte si otázky - např. „Mohl bych to udělat tak, abych to zvládl rychleji?" a odpovídejte si na ně.
S těmito myšlenkami, odpověďmi, otázkami by Vám mohlo pomoct těchto pár tipů.

Vezměte na vědomí, že nikdy se nedá stihnout úplně vše. Ale při správné volbě důležitých a zbytečných věcí, můžete stihnou opravdu, opravdu mnoho.
Odměna je také pomoc. Toto by se dalo říci pouze dvěma slovy, a to: „zpětná vazba". Vždy nejlepší odměnou je to, když se Vám něco podaří a ve Vás to vzbudí pozitivní energii, kterou právě k práci vynaložíme. A to je pro nás i motivací, chceme dosáhnout větších úspěchů, možná ještě lepších.
Jednou je dost, dvakrát je příliš. Vynaloženou energii k určité povinnosti přerušíme jednou. A po přestávce se k ní vrátíme a musíme se to naučit znovu, dostat se znovu do pracovního nasazení. Přerušíme práci po třetí a opět po návratu se musíme do procesu dostávat znovu a znovu. Tohle se týká spíše několika denní práce, řekla bych. Osobně bych to přirovnala k psaní knihy, s čímž mám zkušenosti. Psala jsem den co den, dost minut v kuse a pak přišlo přerušení a už se k psaní dostávalo hůř a hůř. Musela jsem se vracet k několika stránkám zpět, abych si vzpomněla na to, co jsem třeba před třemi dny napsala. Je potřeba si určit vhodný počet přestávek, který rutinu nenaruší.

Jak energii zvýšit?

Spánek je důležitý. Relaxace také. Nejlepší, co můžete pro své tělo udělat, je že si dostatečně odpočineme. Pokud budeme vyčerpaní, unavení, bez energie, sníží to naši produktivitu, zvládneme méně úkolů, neodvedeme svou práci dle očekávání. Najděte si svůj vhodný odpočinek. Cvičení, meditace, jóga, procházky, čtení knihy, horká koupel atd.
Vnímejte signály, které Vám vysílá Vaše tělo. Nezanedbávejte sebe ani své zdraví, protože si musíme sami sebe vážit, nás, našeho zdraví. Neměli bychom se přepínat. Jste unavení? Spěte. Jste nemocní? Navštivte doktora. Jste ve stresu? Odstraňte faktor, který stres vyvolá.
Všeho s mírou. Stanovte si úkoly, které musíte splnit. Uvědomte si, který je hlavní a který je vedlejší. Podle toho se jim věnujte, podle toho jim věnujte dostatečné množství času.
Baví mě to, motivuje mě to. Nejlepší prací je tou, která nás baví a svým způsobem naplňuje. Špatně se pracuje na něčem, co nás nebaví, deprimuje, demotivuje nebo nám ve výsledku nic nepřinese. A když je tomu naopak, můžeme si za to dopřát odměnu. Stačí maličkosti, které nám udělají radost. Někomu postačí sladkost, někomu nové boty a někomu dobrý pocit, šálek kávy.

Tyto věty bych pojala spíše za "teoretické shrnutí". V dalším článku bych se chtěla zaměřit na to "praktické". Jak si své plány sepsat, jak najít sebe sama a jak je zrealizovat, jak je vylepšit a udělat efektivnějšími. 

Vee

12 komentářů:

  1. Zrovna dneska jsem bez energie, škola od 8 a před chvílí jsem teprve přišla. No a ještě k tomu mám nějak zablokované záda, takže sezení ve škole bylo dost namáhavé. Ale věřím, že po dnešním spánku (jak zmiňuješ jako první ve zvýšení energie) zase energii načerpám zpět.
    Hezký den a hodně energie ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Stanovování úkolů je pro mě každodenní činnost, cítím se mnohem lépe, když po celém dni práce vidím, kolik jsem toho zvládla. Děkuji za skvělý článek, až budu bez energie, určitě si vzpomenu na Tvé rady.
    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Nojo to bych taky asi potřebovala. Ale s tím spánkem mi to moc nejde, mám slabé spaní a vše mě probouzí.
    Jsem zvědavá na to "praktické" :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě hrozně pomáhala procházka přírodou, prostě jsem se sebrala a šla jsem se projít do lesa tehdy ještě s naším pejskem :) bylo to bomba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zabírá, neuvěřitelně to pročistí hlavu a myšlenky :)
      V létě také tak chodívám :)

      Vymazat
  5. Ahoj. Už jenom ten samotný článek je inspirující v tom, že to dalo spoustu tvého času a energie, která se ti vrací v podobě hezkých komentářů. Je právě pátek 9 března 2018 (6,24) co si to čtu a musím prostě říct, že otázka jak zvýšit energii? je opravdu těžká na zodpovězení. NESKUTEČNĚ SKVĚLÉ NAPSANÉ!! děkuji že na světě je slečna která to umí vysvětlit a napsat tak, že to pochopí i lidé jako jsem já

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned mám krásnější páteční ráno! Strašně moc jsem vděčná za tvé řádky, moc si toho vážím a ani nevíš, jak mě to potěšilo, že to někomu vážně pomáhá♥
      Je neuvěřitelné mít tuto zpětnou vazbu, je neuvěřitelné, že někdo pochopí to, o co mi jde, o co se snažím celou dobu♥
      Děkuji!!♥

      Vymazat
  6. Tak tohle je třeba můj největší problém. Často si stanovím spoustu úkolů a pak neudělám ani jeden, protože chodím pozdě spát a vstávám brzo. Ze školy pak chodím úplně vyřízená, ale nějak se nedokážu naučit chodit spát dřív. Celý den prosedím ve škole a volný čas doháním v noci, asi začnu pít kafe :D Moc hezky napsané :)

    LENN

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.