Why Coffee?

Občas přemýšlím nad tím, jak bych Vám přirovnala mou lásku ke kávě a proč ji mám tolik ráda. Je to proto, že mě dokáže uklidnit, nastartovat, chutná mi nebo dokáže uvolnit?

Každý máme něco. Někdo má rád kočky, ananas -  vidím ho všude, na oblečení, v obchodech, sošky, na taškách, skleničkách (Proč?), sladké, slané, jídlo, peníze, vlaky, auta, spánek, kosmetiku, cestování, sport, alkohol, déšť, slunce, zimu, léto, školu (Ano, já ji mám ráda.), focení a mnoho mnoho dalších koníčků, věcí, aktivit. A co mám ráda já? Kávu.

A proč vlastně?

V kavárnách bych mohla prosedět hodiny, hodiny a hodiny. Můžu tam sedět jak sama, tak i s přáteli. Obojí mám ráda. Kavárenské prostředíuklidňuje, přináší dobrou atmosféru, cítím se tam bezpečně, dobře a přináší mi dobrou náladu. Nemusím řešit žádné problémy, je to místo, kde si můžu vážně odpočinout. Jakmile vejdu dveřmi kavárny, problémy odejdou z hlavy a zůstanou zavřené za nimi. Vejdu do kavárny bez nich. Objednám si moje milované latté, položím tácek s hrnkem kávy na stůl, sednu si, doleju si mléko, osladím kávu dvěmi třtinovými cukry a napiju se prvního doušku. Pocit? K nezaplacení! Jaký? Uvolňující, uklidňující, odpočinkový, klidný a ještě k tomu skvělá jemná chuť onoho latté s karamelovou příchutí. Nemá sice bohatou a hustou pěnu jako cappuccino, ale i tak se s ní dá pohrát, hlavně, když je v lattéčku obrázek. Můžu tak otevřít fantazii a vytvářet i jiné obrázky pomocí dřevěného míchátka. Nikdy nesedím s hrnkem kávy aniž bych neměla lžičku v ruce a nehrála si s pěnou. Moje káva se bez toho neobejde. Je to takový únik z reality. Ne jednou se mi stalo, že zatím co jsem si s pěnou hrála, točila ji v hrnku dokola a dokola, jsem nevnímala ty věty, které mi byly věnovány. Dobře se mi u toho přemýšlí a vnímá ten klid a pohodu. Kávě neřeknu ani slovo a hned ví, jak mi je. Je to taková moje nejlepší kamarádka. Ví úplně všechno. Vyřeší problémy a odreaguje, pomůže.
Moje oblíbená kavárna nese motto už deset let. A to zní: ,,Pro lepší den..." Navštěvuji ji 2 roky a ještě jednou jsem neodešla s tím, aby mi ten lepší den nesplnila. Vždycky úspěšně. A za to patří velké děkuji. Vděčnost k tomu všemu je neuvěřitelně obrovská.

Co se mnou káva dokázala?

Co se mnou káva dokázala? Divy! Úspěchy! První pomoc! Hlavně nespavost - jsou 4 ráno, když píšu tento článek. Ale taky mi ukázala směr, kterým se mám vydat. Ukázala mi to, co mě baví. Její příprava, chuť a takový menší koníček. Jak mě neuvěřitelně bavila její příprava na Šiklově Mlýně už víte. Mohla jsem udělat i přes 1000 káv denně a i tak mi to bylo málo. Pořád jsem chtěla dělat další a další, šlehat mléko do džezby neustále a neustále, aby byla tak, jak má být a já díky tomu mohla udělat správné a pravé latté macchiato. Krom toho občas dokázala pobavit. Lidé tuto kávu četli vážně různě. Příkladem a perličkou bylo, když jedna paní to prečetla jako "latté mochito nebo latté močíto".
Ale největší úspěch bylo to, když lidé za vámi přijdou a pochválí její chuť a vidíte spokojenost v jejich očích. Vidíte tu vděčnost, za příjemnou chvilku u odpolední kávy a odpočinku. Přesně jak říká Rhonda Byrne ve své knize MOC - radost pro miliardy. A tu mi káva právě dává.

A co Vaše láska ke kávě? Jaká je ta vaše? A jaká je vaše nejoblíbenější?

Vee




 


15 komentářů:

  1. Jaképak latte, vždyť to není kafe. :D A ještě k tomu s cukrem, fuuuj. (Cukr mi v kávě opravdu hodně, hodně, hodně vadí. Nejsem schopna vypít sladkou kávu.)
    Ne, to si rýpu jen tak ze srandy. ;)
    I když jsem spíš čajař, kávou nepohrdnu.
    Líbí se mi, že lásku ke kávě tak přiznáváš - často spíš vidím holky na internetu se chlubit, že kávu nepijou a ostatní by taky neměli, protože překyseluje organismus a kdesi cosi.
    Dokonce se přiznáváš i k tomu cukru. Snad tě za to nesjedou vyznávačky rádoby zdravého životního stylu. :D
    Asi nevíš, co si o tomto komentáři myslet, že? Inu, abych to vysvětlila - jsi mi z článku sympatická. ;)
    Přeji dobré chutnání dalšího šálku kávy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak nějak jsem pochopila, co jsi myslela. Vím, že sladit kávu je hřích a to mléko taky, protože káva je o její hořké a výrazné chuti. Ale jsem zvyklá na tuto kávu, na tu mou oblíbenou z kavárny. Možná si odvyknu na mléko, cukr, kdo ví! :)
      Děkuji za milý komentář. Děkuji za popřání k dobrému chutnání dalšího šálku kávy, protože právě teď, když ho čtu, tak si jeden výborný šálek kávy dávám! :) ♥

      Vymazat
  2. Miluji kávu. Káva je mým ranním rituálem a když si kávu nevypiji, jsem potom úplně mimo a nepoužitelná. Taky bych si jednou ráda udělala nějaký baristický kurz a dělala baristku, ale jelikož jsem momentálně po úrazu kolene, nemohu dlouho bohužel stát. Taky musím mít kávu s cukrem a mlíkem, ale miluji latte, capuccino, všechno tohle ♥ Jsem asi úchylák :D

    baru-pribehy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kurz baristy se chystám na podzim. Těším se. Ať se ti úraz brzy zlepší a koleno se udzraví :o
      Tak jsme úchyláci obě! :D ♥

      Vymazat
  3. Snažím se kávu omezit, protože chci aby působila, když ji právě potřebuju. :D Ale kavárny jsou moje láska. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se snažila, protože příliš všeho škodí. Ale marně, bohužel:D Kofein už asi zůstane mou součástí života:)

      Vymazat
  4. Presne si to vystihla! Káva pre mňa znamená to isté. Milujem sedieť v príjemnej kaviarni s priateľmi a užívať si skvelú kávu.

    OdpovědětVymazat
  5. Popsala jsi jí přesně tak, jak jí vnímám i já. Nedokážu si představit den bez kávy. Je to prostě nedílná součást každodenního koloběhu. Jinak miluji latté to buď klasické nebo s oříškovou příchutí, ale ani karamelem bych nepohrdla :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  6. Kdysi jsem na kávě ujížděla. Asi pět let zpátky, počase jsem začala pozorovat, že mi káva začíná vadit. Tak jsem jí hodně omezila. Ale když si jednou za dlouhou dobu nějakou dám tak mi nevadí. Laté karamel mňam :) Nebo sladké kapučíno s hodně smetany.
    Ale skvěle popisuješ co s tebou káva dokázala :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu se zeptat v čem ti začala vadit? :o :))

      Děkuji:)

      Vymazat
    2. Nevolnost, oslabení, točení hlavy. A to jsem si pravidelně ddoplňovala vodu.

      Vymazat
    3. Některé tělo bohužel hůře reaguje na kofein :/ Někdo může vypít xxx šálků denně, někdo jeden

      Vymazat
  7. Ahojte, já mám hrozně moc ráda jak kávu, tak i horkou čokoládu... Nedávno jsme si k nám domu i pořizovali úplně nový kávovar a to je tedy paráda opravdu veliká :) Hodně se nám třeba i líbí to, že to dělá suprovou pěnu... Jediná nevýhoda je ale to, že se to nečistí samo a je to třeba dělat za pomocí takové tekutiny manuálně... Což se dá oželet :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.